fbpx

QUE ÉS MILLOR; ESQUÍ DE SETMANA O CAPS DE SETMANA?

Publicado el por

Comencen els preparatius per a la nova temporada i ho volem fer plantejant una qüestió: Esquí de setmana o caps de setmana? Us heu preguntat mai què us interessa més quan arriba el moment de plantejar-nos quants dies, com i on esquiarem? Fem l’aposta per una setmana blanca? O millor ens plantegem esquiar diversos caps de setmana? Ho volem fer de forma regular al llarg de tota la temporada o preferim concentrar els 5, 6 o 7 dies que volem pujar a esquiar en una sola estada? Intentaré resoldre la qüestió des del meu punt de vista tot deixant clar, això sí, que el més important és esquiar.

esquí de setmana o caps de setmana?
Esquiadors britànics amb equipatge per passar una Setmana Blanca en un destí del Pirineu Autor/a: ACN

Som molts els apassionats de la neu que, per desgràcia, no poden estar tot l’hivern gaudint de la muntanya i les seves magnífiques estacions. Posar-nos els esquís o la taula ens allibera de totes les càrregues i maldecaps que portem a sobre, i ens permeten connectar amb la natura.

La pregunta que plantejo en aquest article és, i pensant en aquests esquiadors que pugem a esquiar entre 4 i 7 dies per temporada… és millor concentrar-nos en fer una setmana d’esquí o gaudir de 2 o 3 caps de setmana?

Inconvenients que ho semblen a primera vista

Els caps de setmana acostumen a ser els dies seleccionats per una majoria de públic, quan la feina ho permet i els nens no van a l’escola. Trobem també un públic disposat a planificar i organitzar-se per a poder escapar-se uns dies més. Aquests últims concentren els seus esforços en una mateixa setmana d’esquí per a poder gaudir de diversos dies continuats.

Així doncs, ens preguntem quin dels dos models és més efectiu, tant pel que fa a l’impacte econòmic com social: esquí de setmana o caps de setmana?. Els caps de setmana acostumen a ser els dies seleccionats per una majoria de públic, quan la feina ho permet i els nens no van a l’escola.

La resposta no és tan clara com podria semblar a primera vista: en principi podem pensar que passar una setmana a la neu ens porta molts avantatges; d’una banda la inversió econòmica que farem serà molt similar a la que faríem si anem a esquiar tres caps de setmana (mantenint les mateixes característiques). El forfet i l’allotjament tenen un cost fix per dia, encara que en comprar-ho per a una setmana sempre serà més barat que comprar dia per dia.

esquí de setmana o caps de setmana?
Família esquiant (Foto: arxiu M. Gasch)

Tampoc té el mateix cost un curset d’esquí d’una setmana a raó de 2 o 3 hores diàries que apuntar-se cada cap de setmana a les mateixes hores de classe col·lectives. Si agafem una setmana de curset, és bastant més econòmic que fer-ho sis dies en 3 caps de setmana.

Sembla evident que si anem una setmana a qualsevol estació, el desplaçament és un únic, anada i tornada. Si anem 3 caps de setmana a la mateixa estació, són 6 desplaçaments. Per tant multipliquem per 3 el cost del viatge.

Fer una setmana ens podria permetre triar destinacions més llunyanes o estacions més grans, on podrem gaudir més de l’esquí. Al final l’avantatge més clara de l’esquí-setmana és el volum d’esquiadors que trobem, sempre més baix que qualsevol cap de setmana.

La concentració d’esportistes és un factor determinant per poder gaudir de les pistes (sobretot si fem classe amb un professor), i en aquest sentit esquiar entre setmana ens ofereix una tranquil·litat destacada amb relació als caps de setmana. En el cas que ens apuntem a un curset d’esquí, la continuïtat de diversos dies d’esquí ens facilita l’aprenentatge i l’evolució com esquiadors i esquiadors. També ens permet mantenir la concentració i consolidar la nostra tècnica. La continuïtat de diversos dies d’esquí ens facilita l’aprenentatge i l’evolució com esquiadors i esquiadores.

Així quin avantatge te l’esquí de cap de setmana? Doncs no s’ha de menysprear perquè crec que té les seves. A les famílies els hi va bé perquè és difícil lligar a tots els membres de la mateixa una setmana determinada; les feines dels pares, les escoles dels fills, les obligacions quotidianes… tot plegat condiciona i dificulta l’escapada cap a unes vacances hivernals, almenys al nostre país, en el qual no aconseguim introduir un calendari escolar europeu amb vacances al febrer.

D’altra banda anar a esquiar els caps de setmana et dona una certa llibertat d’escollir; si vols cada cap de setmana pots conèixer una estació diferent i això és molt agradable. És clar que anar a esquiar els caps de setmana trobarem les estacions més plenes i això sempre té els seus inconvenients; cues als remuntadors que es tradueix amb menys baixades i per tant un augment pràctic del preu del forfet, que moltes vegades ja és més car el cap de setmana que els feiners.

Avantatges dels cursets d’esquí de Setmana Blanca

Si tornem al curset, normalment les classes col·lectives de cap de setmana que fan a les escoles d’esquí, estan més plenes els caps de setmana que no pas els cursets de setmana i ja se sap, si hi ha més alumnes hi ha menys concentració i menys temps per a cada un, el que vol dir que és una classe “no tan ben aprofitada”.

Cua el cap de setmana, tranquil·litat en dies laborables

Les cues a la carretera, un dels grans drames de l’esquí. Quantes hores hem passat fent cua al Túnel del Cadí o per sortir per la frontera d’Andorra? Bufa!

Per contra, pujar a qualsevol estació per anar a passar-hi una setmana blanca (incloses les de tot Europa) i fer-ho el dissabte tarda o el diumenge, tranquil·lament, i veure la cua de cotxes en direcció contrària que acaben la seva jornada d’esquí mentre tur arribes per passar-hi una estada llarga… és tot un plaer per si sol.

esquí de setmana o caps de setmana?
Cua per accedir al Pirineu (Foto: arxiu)

La meteorologia

I per últim la climatologia; pugem a l’estació el cap de setmana i precisament aquells dies el temps es gira i ens obliga a esquiar en condicions dolentes, mal rollo. Si passem una setmana a la neu evidentment que podem tenir dies de mal temps –el temps no es pot garantir- però és difícil que faci mal temps tota una setmana sencera. I despertar-se i veure que aquell mal temps que feia ahir avui s’ha convertit en un dia esplèndid, és tot un goig.

esquí de setmana o caps de setmana?
Passar una Setmana Blanca i que el primer dia de pujar a pistes et trobis amb aquest panorama… no té preu (Imatge d’arxiu DDLN)

Així doncs, i al meu criteri, l’aposta per una setmana d’esquí guanya: menys públic, millora de tarifes, més continuïtat i millora de la tècnica, millora de condicions (amb menys esquiadors les condicions en pistes es mantenen més i millor), etc.

Si hem d’invertir els nostres diners per a viatjar a la neu, plantegeu-vos fer-ho concentrant els esforços en una mateixa setmana, i gaudir al màxim d’aquest esport que tant ens apassiona.

Deja un comentario

seis + 15 =